BOTOKS NEDİR ? Clostridium botulismus isimli bakterinin salgıladığı bir toksindir. Kesinlikle
yılan zehiri değildir ama canlı bakteri organizmaya girer ve üreme imkanı bulursa bu toksini salgılayarak felçlere sebeb olabilir. Bu toksin laboratuvar ortamında seyreltilerek ilaç haline getirilmiştir.
BOTOKS VÜCUTTA NASIL ETKİ EDER ? Vücuttaki etkisini
myonoral plak dediğimiz sinir ucu ile kasın buluşma bölgesinde sinir ucundan
asetil kolin salgılanmasını önleyerek gösterir. Bu madde sinir ucundan salındıktan sonra kastaki reseptörüne bağlanıp kasılmanın gerçekleşmemesini sağlar. Kasın çalışması için beyinden verilen emir sinir ucuna kadar iletilse de botoks asetil kolin salınımını önlediği için kasılma gerçekleşmez. Nöröloji ve fizik tedavi başta olmak üzere tıptaki birçok branşta istenmeyen kasılmaların yol açtığı hastalık tablolarının tedavisinde bu etkiden yararlanılır. Örneğin, şiddetli boyun kasılmaları, tikler gibi.
BOTOKS ESTETİK AMAÇLI KULLANIMI NASILDIR ?
Yüzde mimik hareketleri sırasında oluşan kırışıklıklar yıllar geçtikçe artar ve bir kısmı mimik yapılmasada ciltte kalıcı hale gelir. Mimik kaslarının kasılması botoksla önlendiği zaman kırışıklıklar, uygulanan botoksun dozu ile orantılı olarak derinliklerini yitirirler ya da kaybolurlar. Bu da yüzün daha genç ve güzel görünmesini sağlar.
Botoksun yüzde kullanım alanları sınırlıdır.
Kaş çatma çizgileri, kaz ayakları denilen
göz çevresinde oluşan kırışıklıklar,
alındaki çizgiler en sık kullanılan alanlarıdır.
Burun kökünde oluşan çizgiler, dudak üstünde özellikle
sigara içenlerde görülen çizgiler,
boyun çizgileri diğer kullanım bölgeleri olarak sıralanabilir. Ayrıca
burun ucunu ve
dudak köşelerini kaldırmak için de uygulanabilir bir işlemdir.
BOTOKS UYGULAMASI NASIL YAPILIR ? Botoks uygulamasında en önemli konu sonucun kişiyi ne kadar memnun edeceğidir. İşlem öncesinde doktor ile kişinin çok iyi iletişim kurması gerekir. Çünkü uygulama doktoru bu iletişim neticesinde uygulanacak botoksun hangi sınırlarda istendiğini belirlemiş olur. Yüz bölgesindeki botoks uygulamasının standart noktaları ve dozlarını belirten klasik bir protokol vardır ama bu her zaman aynı sınırlarda geçerli olmaz. Örneğin, bazı şahıslar kaşlarının kaldırılmasını istemeyebilir ya da kendinde görmek istediği bir kaş modeli olabilir. Uygulama öncesinde kişinin isteklerin ne kadarının gerçekleşebileceği ve sonuçların nasıl olacağı iyice anlatılmalı ve anlaşılmalıdır.
BOTOKSUN ETKİ SÜRESİ NE KADAR SÜRER ? Botoksun etki süresi ortalama olarak
4-6 aydır. Bu süre uygulanan dozun miktarı ile değişebilir. Botoksta uygulama dozu ünite ile belirtilir. Ünite miktarı, uygulanacak kasın ne kadar güçlü kasıldığı ve çizgilerin belli oranda azaltılması ya da tümüyle yok edilmesi isteğine göre değişiklik gösterir. Fazla doz etkinlik süresini uzatır ama mimikler hiç yapılamayacağından
maske surat diye tabir ettiğimiz donuk ifadeler ortaya çıkar. Mimiklerde doğallığı koruyacak şekilde uygulama yapılırsa etkinlik süresi daha kısa olacaktır. Çünkü botoksta
harcanma teorisi geçerlidir. Mimikler sıfırlanmadığı zaman hafif kasılmalar botoksun daha çabuk azalmasına sebeb olacaktır. Bu açıklamalar botoks yaptırmak istiyen kişiye uygulama öncesinde anlatılmalıdır.
BOTOKSLA TERLEME TEDAVİSİ NASIL OLUR ? Aşırı terleme sosyal hayatı olumsuz etkileyen durumlardan biridir. Terleme konusundaki şikayetlerin büyük kısmı koltuk altı bölgesi daha az olarak da avuç içi ve ayak tabanı bölgesinden oluşmaktadır. Son yıllarda botoksla terlemenin durdurulması bu sıkıntıyı yaşayanlara çok büyük rahatlık getirmiştir. Uygulama için sadece 30 dakika ayırarak 7 ila 10 ay rahat etmek mümkün olmaktadır. Ter bezlerini salgılama işlevi için uyaran sinir uçlarına botoks enjeksiyonu ile aşırı terleme durdurulur. Koltuk altı botoks uygulaması kolayca tolere edilebilen bir işlemken el ve ayak tabanı uygulamalarında ağrı daha fazla hisesdilir. Bu nedenle koltuk altı botoksunda krem yada sprey şeklindeki lokal anaestezikler yeterli olurken el-ayak tabanı için işlem öncesi lokal sinir blokajı ile anestezi işlemi daha konforlu hale getirir. Tekrar eden uygulamalardan sonra rahat geçirilen süre gittikçe uzamaktadır.